JarmoSalonen Voihan se niinkin olla

KELA -kortti

Muksuista muutama oli kipeenä. 

Kätevänä jätkänä tilasin Pikkujätistä työpäivän jälkeen kaksi peräkkäistä vuoroa, päiväkodista suoraan lääkäriasemalle ja ipanat tohtorille. Reseptikin kirjoitettiin. 

Valitettavasti vaimon lompakossa oli lasten kela -kortit, ei hätää, sillä olemmehan käyneet samalla lääkäriasemalla aikaisemminkin ja tiedot löytyivätkin näppärästi tietokannasta. 

Kun koitti maksun aika, ilmoitti kassahenkilö iloisesti, että nämä Kela -korvaukset pitää sitten hakea itse kun ei ole KELA -korttia mukana. Yllättyneenä kysyin, että eikö niitä tietoja näy siellä teidän koneella? Näkyy tietenkin, mutta korvausta ei saa antaa jollei itse kortti ole mukana.. Kela on myös kieltänyt valmiiden kirjekuorien antamisen ettei tuu ylimääräisiä kustannuksia. 

Reseptihän on luonnollisesti e-resepti, jota en pystynyt lunastamaan kun ei ole sitä Kela -korttia mukana. Ei mitenkään.

Lääkkeet haetaan huomenna, kun ei tänään enää ehdi apteekkiin. 

Seurauksena, muksut tervehtyvät myöhemmin kun lääkitys alkaa tehota, kelalle tulee tekemistä kun saadaan käsitellä papereita. Postikin tienaa kun erilalisia lippulappuja lähetellään edestakaisin. (oletan, että noi päätökset tulevat kahdella eri kirjekuorella kotiin.)

Seuraavalla kerralla unohdan koko yksityisen sektorin lääkärit ja menen terveyskeskukseen jonottamaan, siellä ei ole kertaakaan kysytty kela-korttia. 

 

-J-

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tässähän on myös hassunhauskaa se, että kun lapsen kelakortti on kuvaton niin se ei ole edes mitään henkilöllisyyden tarkastamista.

Pari kertaa noitten kanssa saatu pelailla pienen pojan kanssa. Tällaisista pienistä norminpuruista se saisi se järkevöittäminen lähteä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Terveyskeskuksen lääkärin määrämät lääkkeetkään ei saa apteekista ilman Kela-korttia.

Käyttäjän JarmoSalonen kuva
Jarmo Salonen

Jos on tavallinen resepti ni lääkkeet saa sentään pihalle. Korvaukset pitää vaan hakea jälkikäteen. Tai näin mä oon ymmärtänyt. Aika turhaa juoksutusta ja byrokratiaa joka käänteessä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saako enää paperireseptejä? Siinä tapauksessa täytyy pyytää sellaista jos Kela-kortti puuttuu.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Riippui kai siitä viitsiikö lääkäri ne tulostaa ja viitsiikö apteekkari ne hyväksyä. Seuraavaksi tulevat varmaan sähköiset kelakortit, sellaista ei voisi hukata elei unohda tai hajota älypuhelintaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Apteekkari hyväksyy kaikki normeja täyttävät reseptit.
Minulle on sattunut, ettei lääkäri ollut huomannut korjata muuttunutta annostusta, joten lääkkeet ei ollut saatavissa ajallaan. Se haittaa niissä on että lääkärin erehdys huomaataan vasta apteekissa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #8

No sitten ei tarvitse kuin pyyää ja tarvittaessa lääkäritulostaa reseptin paperille.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pari kertaa olis korttia tarvittu. Eipä ollut mukana, siis ei myöskään korvauksia apteekin kassalla, vaan kiltisti hakemaan kirjeitse ja työllistämään turhaa nenänkaivajalaumaa. Kortilla kun voi kuulemma olla jotain korvauksiin liittyvää infoa. Eipä muuten olis iso vaiva laittaa kansalaisten korvattavien lääkkeiden tietokantaa apteekkareille näkyville. Sieltä vois ihan ilman tuota turhaa kortin läpyskää hakea potilaan dataa vaikkapa passin t. Ajokortin viivakoodin lukemalla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Julkiselle terveskeskukselle mennessä kannattaa varmistaa mille ikäryhmämle yksikkö on erikoistunut esim. Oman terveyskeskuksen enimmistö asiakas kunta on ikä-ihmiset joten vähättelevät nuoria potilaita jaterveeksitoteamisen syyksi riittää pelkkä ikä. Siksi olen ajatellut että kun tässä soteuudistuksessa nyt kerran aukeaa valinnan vapauden mahdollisuus ai on siirtyä julkiselta yksityiselle mihin työttömillä ja opiskelijoilla ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta. Oletan etä yksityiset keskukset eivät harrasta ikäsyrjintää.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Onneksi perustulo muuttaa kaiken ja Kelan byrokraatit saavat kenkää kaikki tyynni. He joutuvat kortistoon ja perustulolle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Reseptihän on luonnollisesti e-resepti, jota en pystynyt lunastamaan kun ei ole sitä Kela -korttia mukana. Ei mitenkään.

Tässä väitteessä ei ole mitään perää.

Sähköisen reseptin lisäksi tulostetaan lääkelistaus. Lääkkeen saa henkilöllisyystodistuksella, listauksella tai KELA-kortilla. Ilman viimeksimainittua ei kylläkään saa korvausta lääkkeistä, se on haettava jälkikäteen. Blogisti on tässä asiassa siis täysin hakoteillä, olisi kyllä saanut lääkkeet apteekista.

Sähköinen resepti on nyt osittain pakollinen, ts. sitä on käytettävä tiettyjä lääkkeitä määrättäessä, jos järjestelmä on käytössä. Kokonaan pakolliseksi se tulee ensi vuoden lopussa.

Toisilta KELA-kortti on otettu pois lääkkeiden väärinkäytön tms. takia, kaikilla maassa oleskelevilla henkilöillä taas oikeutta korvauksiin ei ole, ts. eivät ole KELA:n tukien piirissä. Tämä koskee myös suomalaisia, jotka ovat vähän aikaa sitten palanneet maahan oltuaan pidempään ulkomailla. Lääkärikeskus ei ilman korttia voi mistään tietää, onko oikeutta korvaukseen vaiko ei. KELA-korttia ei siis vaadita turhan takia sitäkään.

--Eipä muuten olis iso vaiva laittaa kansalaisten korvattavien lääkkeiden tietokantaa apteekkareille näkyville

Kaikki eivät halua esim. kotikylän apteekin tietävän, että heillä on erityiskorvattavuus skitsofrenialääkkeisiin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

No kunhan tuo perustulo saadaan kokeilujenmyötä toimimaan ja siirrytään sen myötä yhdenluukun asiointiin "sote-luukulle" niin nuo vahat Kela-kortit tullaan korvaamaan Sote-korteilla. Sittempä kysellään onko sote-korttia mukana.

Käyttäjän JarmoSalonen kuva
Jarmo Salonen

Miten mä saan ne lasten lääkkeet apteekista, jos ei ole korttia mukana? Kun tollasella kolmevuotiaalla ei yleensä ole vielä henkkareitakaan. Perinteisellä paperireseptillä olisin ne lääkkeet apteekista saanut, mutta korvaus olisi jäänyt puuttumaan. Nyt ei lääkkeitä saanut apteekista ollenkaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sillä lääkelistauksella, mikä tulostuu automaattisesti sähköistä reseptiä laadittaessa.

Toimituksen poiminnat